Siirry pääsisältöön

MIDE-aamukahvitilaisuus 27.4.09

Kevään viimeisillä aamukahveilla MIDE-projekteista vuoronsa saivat havaintoja tukevaa digitaalista lisätietoa tutkiva UI-ART sekä eksergiahäviöiden minimoimiseen polttoprosesseissa keskittyvä Exergia-tutkimus.

.
professori Samuel Kaski

UI-ART (Urban Contextual Information Interfaces with Multimodal Augmented Reality) tutkii sitä, miten lisätty todellisuus voi helpottaa havainnoitsijan elämää, ja sitä miten abstraktia tietoa voidaan hyödyntää tosielämän konteksteissa. Projektia oli esittelemässä sen vetäjä professori Samuel Kaski. Tarkoituksena on, että havainnoitsija löytää ympäristöstään sekä visuaalisen että sensorisen tiedon avulla tarvitsemansa lisäinformaation. Laitteiston tulisi ymmärtää, minkälaista tietoa ympäristöstä halutaan löytää ja tarjota se havainnoijalle paikan ja huomion kohdistumisen mukaan. Menetelmään voidaan soveltaa mm. ympäristön suunnitteluun. Kasken lisäksi tutkija Miikka Tikander Akustiikan laboratiosta oli valaisemassa erityisesti kuulohavaintoihin perustuvan lisätyn todellisuuden näkökulmaa. Haastellisen tästä tutkimuksesta tekee mm., että jokaisen ihmisen kuulo on yhtä lailla yksilöllinen kuin sormenjälki ja se, miten lisätietoa tuovat virtuaaliset äänet saadaan luontevasti sopimaan yhteen todellisuuden kanssa.

Eksergiahävioiden vähentämiseen keskittyvästä projektista oli kertomassa professori Markku Lampinen. Tutkimus selvittää itsestään paineistuvaa polttoa, jossa lopputila on jopa satojen baarien paineessa. Tutkimuksen tavoitteena on merkittävästi lisätä polttoaineesta hyötykäyttöön saatavaa energian määrää. Yhteistyötä esim. moottorilaskelmissa on tehty mm. Wärtsilän kanssa. Hävikki voidaan muuntaa korkeaksi paineeksi, mistä olisi hyötyä esim. kaasuturbiineille ja mäntämoottoreille.

professori markku lampinen

Seuraavat MIDE-aamukahvit pidetään syksyllä kesätauon jälkeen.