Aamiaistilaisuus081117

MIDE-aamiaistilaisuus 17.11.08

MIDE-tutkimusohjelman aamukahveilla kuultiin viikonalkajaisiksi esitykset MIDEn HighLight ja CNB-E – projekteista. HighLightin tutkimusalueesta oli kertomassa väitöskirjassaan aiheeseen paneutunut TkT Jani Oksanen ja CNB-E -projektin kuulumisia raportoivat professori Esko Kauppinen sekä tohtoriopiskelijat Ying Tian ja Kerttu Aitola.

Syksyisen pimeästä maanantai-aamusta huolimatta MIDE-aamukahveille saapui tälläkin kertaa mukavasti väkeä, vajaat 30 henkilöä. Tutkimusohjelman johtaja Yrjö Neuvo johdatteli tilaisuuteen käymällä läpi MIDEn yleisiä kuulumisia. Joulukuun 17.pvä pidetään poikkitieteellisen Bit Bang –jatko-opiskelijakurssin seminaari, jossa opiskelijat pääsevät esittelemään omia tuotoksiaan seuraavilta moninaisilta aihealueilta: prosessorit ja muistit, tietoliikenne ja tietoliikenneverkot, tulostettava elektroniikka ja hiilen nanorakenteet. Lisäksi MIDEn vierailuprofessorihaku on parhaillaan käynnissä ja neljästä saapuneesta hakemuksesta jatketaan eteenpäin kolmen hakijan kanssa. Samaten haku bioenergian ja rakentamisen aihealueille on edennyt kakkosvaiheeseen. Kakkosvaiheen tulokset ilmoitetaan tämän projektihaun osalta joulukuussa.

Itse projektiesityksistä ensimmäisenä kuultiin Jani Oksasen yhteenvetoa HighLight-projektin tavoitteista. LED-valojen avulla lienee tulevaisuudessa mahdollisuus säästää sähkön kulutuksessa nykymääriin verrattuna suuriakin prosentteja, sillä LEDeillä on mahdollisuus peitota kaikki nykyiset valonlähteet tehokkuutensa ansiosta. Kehitys tapahtuu esimerkiksi muokkaamalla LEDien rakennetta optimaalisempaan suuntaan.

Esko Kauppinen alusti omasta CNB-E projektistaan, joka työstää hiilen nanonuppumateriaaliin perustuvia energian tuotto- ja varastointimenetelmiä. Tähän liittyen on tekeillä myös väitöskirjoja ja omia tutkimusaiheitaan olivat lopuksi avaamassa Ying Tian ja Kerttu Aitola. Tulevaisuudessa näitä vaihtoehtoisia energian tuotto- ja varastointimenetelmiä olisi tarkoitus päästä hyödyntämään esimerkiksi kännyköissä.

Lisätietoja projekteista

HighLight