Aalto / MIDE

Läpinäkyvä kaiutin ja muuta tulevaisuuden käyttöelektroniikkaa MIDE Demo Dayssä 15.11

Aalto-yliopiston yhteiskunnan digitalisoitumista ja uudenlaista energiateknologiaa käsittelevä tutkimusohjelma, MIDE, tuo kaikki 11 tutkimusprojektiaan ja 3 opiskelijaprojektiaan saman katon alle 15. marraskuuta.

MIDE-tutkimusohjelman Demo Day -tapahtuma on avoin tapahtuma koko Aalto-yliopiston henkilökunnalle ja muille kiinnostuneille. Aamupäivän kutsuvierastilaisuuden jälkeen, kello 12.00, Otaniemen Sahan ovet aukeavat kaikille kiinnostuneille. Projektihenkilökunta opastaa vieraita kokeilemaan itse projektien konkreettisia tuotteita.

Otteita Demo Dayssä esiteltävistä projekteista

Erittäin ohuet ja joustavat kaiutinrakenteet ovat ihanteellisia tulevaisuuden joustavassa kulutuselektroniikassa. Demo Day -tapahtumassa CNB-E-projekti esittelee termoakustisia nanokaiuttimia sekä niiden valmistusta yksinkertaisella painomenetelmällä. MIDE-ohjelman puitteissa itsekantavista nanoputkikalvoista on valmistettu lämpöakustisia kaiuttimia. Kaiuttimissa käytetyt, muutamien satojen nanometrien paksuiset läpinäkyvät kalvot, eivät sisällä ollenkaan magneettisia tai liikkuvia osia.

UI-ARTin demopöydässä yhdistetään multitouch-kosketuspöytä visuaaliseen arkkitehdin tietojärjestelmään. Demossa esitellään karttapohjan avulla tehtävää suunnittelua, tiedon käsittelyä kosketuspöydällä ja konkreettisten objektien käyttöä osana suunnittelua. Ympäristöstä tehdään myös kolmiulotteinen visualisaatio.

HighLight-projektiryhmä havainnollistaa, miksi LEDien sadan prosentin hyötysuhteen saavuttaminen ja ylittäminen on mahdollista, sekä pohtii siihen liittyviä haasteita. Demopöydässä esitellään myös valon avulla toimivien lämpöpumppujen valmistamista. Yli sadan prosentin hyötysuhde mahdollistaa tehokkaiden ja itsestään jäähtyvien valaisimien lisäksi esimerkiksi valodiodeihin perustuvia jäähdytysratkaisuja. Ne voivat tulevaisuudessa korvata jääkaappien kompressoritoimiset jäähdytyslaitteet äänettömillä ja pienikokoisilla kiinteän olomuodon jäähdyttimillä.

Lisätietoja tapahtumasta:
Elina Karvonen