Adaptiivinen puhesynteesi, itsepaineistuva polttoprosessi ja 13 muuta demoa MIDE Demo Dayssa 27.11

Aalto-yliopiston yhteiskunnan digitalisoitumista ja uudenlaista energiateknologiaa käsittelevä tutkimusohjelma, MIDE, tuo 11 tutkimusprojektiaan ja Aalto-1-opiskelijaprojektinsa Sahan näyttelytilaan 27. marraskuuta.

MIDE-tutkimusohjelman Demo Day -tapahtuma on avoin tapahtuma koko Aalto-yliopiston opiskelijoille, henkilökunnalle ja muille kiinnostuneille. Otaniemen Sahan, Konemiehentie 1, ovet aukeavat kello 12.

Projektihenkilökunta opastaa vieraita kokeilemaan itse projektien demoja. Osanottajat voivat äänestää myös parasta demoa. Äänestämällä voi osallistua ravintolalahjakortin arvontaan.

Otteita Demo Dayssa nähtävistä demoista

Puhetyylin tiedetään vaikuttavan keinotekoisesti luodun puheen ymmärrettävyyteen. UI-ART-projektin tutkijat esittelevät demopäivässä kuinka hiljainen, normaali tai hälyäänten keskellä tuotettu puhe voidaan syntetisoida tutkijoiden kehittämällä GlottHMM-järjestelmällä. Näin tuotettuja eri puhetyylejä voidaan luontevasti käyttää erilaisissa ympäristöissä ymmärrettävyydestä tinkimättä.

Tavanomaisessa paineistetussa polttokammiossa tapahtuva polttoprosessi hukkaa tuotetusta energiasta noin puolet. Esimerkiksi kaasuturbiinin tuottamasta akselitehosta merkittävä osa menee ilmaa paineistavan kompressorin käyttöön. Exergia-projektin tutkijat ovat osoittaneet, että polttoprosessi voidaan paineistaa myös ilman kompressoria, teoreettisesti jopa satojen baarien paineeseen loppulämpötilan kuitenkin pysyessä samana kuin vakiopainepoltossa. Parhaimmillaan tekniikka mahdollistaa jopa 50 prosentin tehon lisäyksen tavanomaiseen polttoprosessiin verrattuna.

Kattavan englanninkielisen listan tilaisuudessa esiteltävistä demoista löydät täältä:

Mitä? MIDE Demo Day 2012
Missä? Saha, Konemiehentie 1, Otaniemi
Milloin? 27.11 klo 12-15

Lisätietoja:
Elina Karvonen
Koordinaattori
elina.karvonen@aalto.fi

___

Aalto-yliopiston digitalisoitumisen ja energiateknologian tutkimusohjelmassa – Multidisciplinary Institute of Digitalisation and Energy (MIDE) – toteutetaan merkittäviä pitkän aikavälin hankkeita, joiden tavoitteena on huipputason osaamisen luominen, opetuksen vahvistaminen ja suomalaisen elinkeinoelämän kilpailukyvyn lisääminen. MIDE kokoaa Aalto-yliopiston sisällä yhteistyökonsortioita, joissa tutkimusryhmien osaamisalueet yhdistyvät laaja-alaisesti. Tavoitteena on saavuttaa huomattavia synergiaetuja projektien suunnittelussa, läpiviennissä ja tulosten hyödyntämisessä.