Valppaana vanhustenhoidossa –elektronisia avusteita omaishoitoon

Ylämummo heilahtaa –projektin kevätdemo

Kevätkaudella TKK:n automaatio- ja systemaatiotekniikan laitoksen Ylämummo heilahtaa –projektissa kehiteltiin erilaisia video- ja mobiiliavusteisia laitteita omaishoitoon. Projektin vetäjä Panu Harmon mukaan laitteiden tarkoituksena on tukea ikääntyneiden itsenäistä suoriutumista kotioloissa. Projektissa työskentelevät uskovat, että tulevaisuudessa elektroniset apuvälineet kuten ovivalpas, kylpyhuonevalpas sekä erilaiset kommunikointirobotit, kuten pöytätabletit, tulevat olemaan isona apuna niin muun muassa yksin kotona asuvien vanhusten kuin omaishoitajienkin arjessa.

Kylpyhuonevalppaan tarkoituksena on estää kaatumiset hämärässä, liukastumiset ja lisäksi säästää energiaa ja vettä. Kun henkilö astuu kylpyhuoneeseen tila aktivoituu ja näin hänen tekemisiään voidaan seurata reaaliaikaisesti tietokoneen näytöltä. Lisäksi järjestelmä ottaa huomioon yleiset turvallisuusasiat ja sammuttaa veden tai valot, jos ne vahingossa jäävät päälle, kun henkilö poistuu. Ovivalppaskin hyödyntää langattomia anturiverkkoja, joita on tutkinut tutkijaopiskelija Antti Karjalainen. Esimerkiksi kotioven yläpuolelle asetettava ovivahti kertoo uloslähtijälle tarvittaessa, jos hän vaikkapa yrittää poistua kotoaan keskellä yötä, että nyt ei ole syytä mennä ulos,vaan pysytellä kotona. Jos asukas poistuu, omaiset saavat tekstiviestillä tiedon kännykkäänsä saman tien. Näin laitteet tuovat arvokasta reaaliaikaista tietoa, jonka hyödyntäminen avaa uusia mahdollisuuksia kotihoidon saralla.

Projekti jatkaa syksyllä uusin hankkein. Lisätietoja antaa projektin vetäjä Panu Harmo