Väitöstiedote: Hiilinanomateriaalikalvo päihittää platinan taipuisan väriaineaurinkokennon katalyyttinä

Carbon nanomaterials as counter electrodes for dye solar cells
Hiilinanomateriaalit väriaineaurinkokennon vastaelektrodeina
Väriaineaurinkokenno on kiinnostava teknologia uusiutuvan sähkön tuottamiseen auringonvalosta. Yksi kennon mielenkiintoisimpia ominaisuuksia on se, että kenno voidaan valmistaa taipuisille alustoille, kuten muoville ja metallille, mikä mahdollistaa edullisen teollisen rullalta rullalle -tuotannon sekä uudenlaisia sovelluskohteita, esimerkiksi kennojen integroimisen vaatteisiin. Kennon perinteiset aktiiviset materiaalit, kuten vastaelektrodin platinakatalyyttikalvo ja johtava indiumtinaoksidipinta, ovat kuitenkin taipumattomia ja sisältävät kalliita, harvinaisia metalleja.

Väitöskirjatyössä tutkittiin hiilinanomateriaaleja, kuten hiilinanoputkia ja -nanohiukkasia (hiilimusta), taipuisan väriaineaurinkokennon vaihtoehtoisena vastaelektrodimateriaalina. Hiilinanoputket johtavat sähköä erittäin hyvin, ne ovat katalyyttisiä ja taipuisia, ja nämä ominaisuudet pätevät myös niistä valmistettuihin kalvoihin, lisäksi hiiltä on runsaasti saatavilla. Hiilinanopartikkelikalvot ovat huokoisen rakenteensa ja suuren ominaispinta-alansa vuoksi hyvin katalyyttisiä mutta läpinäkymättömiä ja hauraita.

Parhaaksi vastaelektrodimateriaaliksi valikoitui satunnaisesti järjestäytyneistä yksiseinäisistä hiilinanoputkista muodostuva kalvo muovialustalla. Se oli tutkituista kalvoista taipuisin ja ainoana hieman läpinäkyvä, lisäksi se sisälsi vain yhden aktiivisen materiaalin ja sen valmistusmenetelmä oli yksinkertainen (painomenetelmä). Sellaisenaan kalvo ei ollut riittävän katalyyttinen kennon jodielektrolyytin hapetus-pelkistys-reaktiolle, mutta kun kalvo pinnoitettiin johtavalla polymeerillä, saatiin aikaiseksi hieman läpinäkyvä, täysin hiileen perustuva, erittäin taipuisa, johtava kalvo, joka oli jopa katalyyttisempi kuin platina.

Teknillinen fysiikka, energiatieteet, aurinkoenergiatekniikka
Kerttu Aitola, filosofian maisteri
25.05.2012 klo 12
Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun K216-sali