Väitöstiedote: LED valaistus yhdistettynä aurinkosähköön

LED lighting combined with solar panels in developing countries
LED valaistus yhdistettynä aurinkopaneeleihin kehitysmaissa
Noin 1,4-1,5 miljardia ihmistä elää ilman sähköä, suurin osa heistä on kehitysmaissa.
Työssä käsitellään etuja ja kustannuksia kun dieselgeneraattori korvataan aurinkopaneeleilla sähköntuotannossa. Sähkön avulla voidaan valaistuksessa korvata nestemäiset polttoaineet, puu ja maatalouden jäännökset energiatehokkaammilla valonlähteillä kuten energiansäästölampuilla ja ledilampuilla. Suomessa testattiin aurinkopaneelien yhdistämistä loistelamppuvalaistukseen ja ledeihin toimistovalaistuksessa. Sudanissa mitattiin ledilampulla, energiansäästö – ja hehkulampulla toteutettua valaistusta yksihuoneisessa talossa.

Tulosten mukaan energiansäästöpotentiaali kehitysmaissa on suuri kun aurinkopaneelit yhdistetään ledeihin tai muihin tehokkaisiin valonlähteisiin.

About 1.4-1.5 billion people in the world are without access to electricity, most of them living in developing countries.

The work presented in this Thesis discusses the benefits and costs of replacing diesel generators with solar photovoltaic systems in electricity generation. Electricity enables the replacement of kerosene lamps, diesel lamps, firewood, and agricultural residues with more efficient light sources like compact fluorescent lamps and LEDs for lighting in developing countries.

Measurements of solar photovoltaic systems combined with LEDs and fluorescent lamps were conducted in an office building in Finland. In addition, measurements were conducted in a one-room house in Sudan using LEDs, compact fluorescent and incandescent lamps for lighting. The results indicate that there is high potential for energy savings in using solar panels combined with LEDs and other efficient light sources in developing countries.

Valaistustekniikka
Ater Amogpai, M.Sc
25.11.2011 klo 12
Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu, S1