Väitöstiedote: Lämpöviihtyvyyden tarkka arvioiminen ja hallinta energiatehokkuuden parantamiseksi rakennuksissa

Evaluating local and overall thermal comfort in buildings using thermal manikins
Paikallisen ja kokonaislämpöviihtyvyyden arviointi rakennuksissa lämpönuken avulla
Tässä työssä tutkittiin ja kehitettiin menetelmiä lämpöviihtyvyyden arvioimiseksi. Työhön liittyi kokeita koehenkilöillä sekä monisegmenttisen fysiologisen mallin kehittäminen. Kehitetty malli validoitiin useissa erilaisissa olosuhteissa ja sen osoitettiin ennustavan ihon lämpötilaa erittäin hyvin. Mallia sovellettiin lämpönuken ‘THERMINATOR’ säätöjärjestelmään että voitaisiin simuloida tarkasti ihmisen lämpövaikutusta tilassa. Seuraavaksi uudella säätöjärjestelmällä varustettua lämpönukkea käytettiin kohdistetun lattialämmityksen suunnittelussa. Tämä suoritettiin dynaamisesti tosiaikaisilla mittauksilla, jotta löydettäisiin optimaaliset asetukset liittyen muotoon, pinta-alaan ja lämpötilaan. Lisäksi paikallinen viihtyvyysmalli mukautettiin monisegmenttisen fysiologisen mallin CFD-simulointiin, jossa käytettiin virtuaalista THERMINATOR-nukkea.
Energiatekniika - HVAC
Ehab Foda, DI
09.11.2012 klo 12
Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu, K1, K216, Otakaari 4, Espoo