Väitöstiedote: Kidevirheiden ja aineen optisten ominaisuuksien tutkimista antimaterialla

Influence of vacancy defects on the optical properties of natural diamond and aluminium nitride
Vakanssinvirheet ja niiden vaikutus optisiin ominaisuuksiin luonnontimantissa ja alumiininitridissä
Tässä väitöskirjatyössä on tutkittu vakanssivirheiden fysiikkaa ja etenkin optisia ominaisuuksia antimaterialla. Vakanssivirheiden optisten ominaisuuksien ymmärtäminen on äärimmäisen tärkeää esimerkiksi tulevaisuuden matalakulutuksisten valaistusratkaisujen ja optoelektroniikan komponenttien kehittämisen kannalta, sillä vakanssit heikentävät esim. LEDien tehokkuutta merkittävästi.

Tässä työssä on käytetty positroniannihilaatiospektroskopiaa vakanssien fysiikan tutkimiseen luonnontimantissa ja alumiininitridissä. Tutkimuksessa havaittiin, että timantin ruskean värin saavat aikaan usean kymmenen puuttuvan atomin vakanssiklusterit. Alumiininitriditutkimuksessa identifioitiin syntetisoinnissa syntyneiden ja säteilytyksellä aikaansaatujen vakanssikompleksien tyypit ja tutkittiin näiden vaikutusta ultraviolettialueen (UV-) absorptioon. Löytöä voidaan hyödyntää UV-alueen valoa emittoivien diodien (LEDien) substraattimateriaalien kehittämisessä.

Väitöskirjatutkimuksessa kehitettiin uusi kokeellinen tutkimusmenetelmä, jolla vakanssivirheiden optisia ja sähköisiä ominaisuuksia voidaan tutkia aiempaa tarkemmin. Tekniikka perustuu näytteiden valaisuolosuhteiden säännölliseen vaihtelemiseen ja ajasta riippuvien muutosten mittaamiseen positronispektroskopialla. Menetelmää voidaan tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi LEDien vakanssivirheiden tutkimisessa.

Teknillinen fysiikka, kokeellinen fysiikka
Jussi-Matti Mäki, DI
30.3.2012 klo 13
Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun K-sali