Aalto / MIDE

Siirry pääsisältöön

ISMO

Älykäs rakenteiden kunnonvalvontajärjestelmä

Rakenteiden kunnonvalvonta on uusi ala, jossa rakenteen kuntoa tarkkaillaan sen eliniän aikana anturimittausten perusteella. Projektissa kehitetään langattomiin anturiverkkoihin perustuva älykäs monitorointijärjestelmä, jota sovelletaan rakenteiden kunnonvalvonnassa. Monitorointijärjestelmän avulla saadaan tietoa rakenteen tilasta, se korvaa manuaaliset tarkastukset, helpottaa järjestelmän asennusta ja konfigurointia, säästää kustannuksia ja jopa ihmishenkiä. Tiedonlouhintaa ja tilastollisia menetelmiä soveltamalla mittaustiedosta voidaan jalostaa informaatiota vaurioitumisen havaitsemiseksi. Mallipohjaisia menetelmiä tutkitaan vaurion sijainnin ja suuruuden arvioimiseksi sekä rakenteen jäljellä olevan eliniän ennustamiseksi. Menetelmän soveltamiskohteita ovat esimerkiksi sillat, rakennukset, tuulivoimalat, laivat, avaruusalukset, metsäkoneet, trukit, erilaiset nosturit, putkistot ja huvipuiston laitteet. Tulokset avaavat uusia liiketoimintamahdollisuuksia palvelu- ja huoltoaloille. Menetelmiä voidaan käyttää myös muilla tärkeillä aloilla.

Tutkimuspartnerit

Linkit

Aalto-yliopisto on International Society for Structural Health Monitoring of Intelligent Infrastructure (ISHMII):n yhteisöjäsen. ISHMII on yksi johtavista rakenteiden kunnonvalvonnan instituutioista.

ISMO-tutkimusprojektia rahoittaa Aalto-yliopiston Multidisciplinary Institute of Digitalisation and Energy (MIDE) -tutkimusohjelma.