Siirry pääsisältöön

MIDEn kesäseminaari Hanasaaressa 8.6.

MIDE- projektien tilannekatsausta varten kokoonnuttiin 60 hengen voimin Hanasaaressa. Tiiviissä puolipäiväseminaarissa käytiin läpi MIDE-projektien uusimmat kuulumiset.

Vieraileva professori Irem Tumer kertoi tutkimuksestaan

Tilaisuuden aluksi MIDEssä vieraileva Oregon State Universityn professori Irem Tumer esitteli omaa tutkimusaluettaan: systemaattisten ja matemaattisten menetelmien kehittämistä monimutkaisten ja integroitujen järjestelmien suunnittelun, mallintamisen ja analysoinnin tueksi. Hänen tutkimuksensa painopistealueita ovat riskiperusteinen ja mallipohjainen suunnittelu, systeemianalyysi ja optimointi sekä epävarmuuksien mallintaminen suunnittelussa. Sovelluskohteita ovat monimutkaiset tekniset järjestelmät, esimerkiksi lentokoneet, avaruusalukset ja autot. Vierailunsa aikana professori Tumer on työskennellyt useammassa MIDE-projektissa, esimerkiksi työkoneiden energiankulutuksen puolittamiseen tähtäävässä HybLabissa.

-Kesän suunnitelmissani on konkreettista alustojen testausta yhteistyössä NASAn kanssa”, Tumer kertoi, ”kun rahoitus tutkimukselle annetaan aina 9 kuukaudeksi kerrallaan, on tämä kesäkuukausien aikana tehtävä käytännön testaus mukavaa vastapainoa tutkimustyölle.

MIDE-yhteistyö on kansainvälistynyt

MIDE-yhteistyö on laajentunut projektien keskinäisestä yhteistyöstä myös ulkomaille. Esimerkiksi LED-valoja tutkivalla HighLightilla, verkkomaailman sosiaaliseen vuorovaikutukseen keskittyvällä Otasizzlellä ja lisättyn todellisuuden havaitsemiseen menetelmiä kehittävällä UI-Artilla on ollut kansainvälisiä yhteistyöprojekteja. Highlightin kumppanina on ollut ranskalainen CARNOT institute ja UI-Art on alusta pitäen tehnyt kiinteästi yhteistyötä uusiseelantilaisen HIT-Labin kanssa. OtaSizzle taas aloittaa kenttäkokeet tänä vuonna Keniassa, Kaliforniassa ja Kiinassa. Laadukkaassa perustutkimuksessakin tosielämän haasteet saattavat joskus yllättää, ja tällä hetkellä Kenian suunnitelmat ovat tauolla siellä vallitsevan yhteiskunnallisen tilanteen vuoksi.

- Toiveissa on kuitenkin saada yhteistyöprojekti etenemään myös Nairobin yliopiston kanssa, professori Martti Mäntylä Otasizzlestä summasi tilannetta.

Projektit etenevät suunnitellusti

Tutkimustyössä on edetty suunnitelmien mukaisesti ja esimerkiksi langattoman rakenteiden valvonnan parissa työskentevät ISMOlaiset ovat päässeet testaamaan tutkimusmenetelmiään siltojen lisäksi myös lentokoneen siipiin. MIDEn IPPES-projekti, joka kehittää polttokennojärjestelmää pienelektroniikan sovelluksiin, on osoittanut tähän mennessä perusideansa toimivaksi platinakatalyyttiä käyttäen. Lisäksi mm. HybLabin uusimmat tulokset ovat osoittaneet sähköydrauliikan tärkeyden tutkimuskohteena.

MIDE-rahoitusta on edelleen haettavissa vieraileville professoreille sekä Aalto-yhteistyötä varten, lisätietoja saa MIDEn projektipäällikkö Sami Ylöseltä, sami.ylonen@tkk.fi