Aalto / MIDE

Siirry pääsisältöön

MIDE-tutkimushankkeet esittelivät etenemistään vuotuisessa seminaarissa Marina Congress Centerissä

MIDEn seminaari käynnistyi syksyissä merkeissä Helsingin Katajanokalla. Seminaariin osallistui yhteensä noin 70 henkilöä. Mukana oli niin projekteissa työskenteleviä tutkijoita kuin yritysten edustajiakin.

Vahvaa perustutkimusta ja yhteistyötä

Tilaisuuden avasi MIDEn johtaja, professori Yrjö Neuvo. Avauspuheenvuorossaan hän kävi läpi MIDEn kulunutta vuotta; erityisesti yhteistyö eri projektien välillä on ollut MIDEn painopisteenä vahvan perustutkimuksen ohella. Uutena avauksena MIDE on käynnistämässä rahoitushaun ensi vuoden alussa Aalto-yliopiston sisäisille hankkeille. Näin halutaan tukea ja tiivistää yhteistyötä TKK:n, HSE:n ja TaiKin välillä.

Iltapäivän tervehdyksessään rehtori Matti Pursula totesi, että MIDEssä tähän mennessä tehty tutkimustyö on ollut menestyksekästä ja lupaavaa. Lisäksi hän toivotti tervetulleeksi MIDE-ohjelman rahoittamat kolme vierailevaa huippuprofessoria, jotka tuovat kansainvälisen panoksensa MIDEssä useaan eri projektiin (lisätietoja professorien valinnasta http://mide.tkk.fi/Vierailuprofessorit090925)

Rehtori Matti Pursula

Uusia avauksia kotimaisille ja kansainvälisille kentille

MIDEssä on mukana kaikkiaan yksitoista projektia, joiden vetäjät kertoivat seminaarissa tutkimuksensa sadosta. Energiatutkimusalojen odotetaan vastaavan osaltaan vaatimuksiin energiatuotannon, varastoinnin, siirron, jakelun, käytön sekä ympäristön tehokkuudesta. Energiantutkimukseen ovat MIDEssä keskittyneet mm. LED-valojen kehittämiseen suuntautunut HighLight-projekti sekä CNB-E, joka hiilinanoputkia sovelluttamalla yrittää saada aikaan mm. parempia aurinko ja polttokennoja.

ICT-tekniikan hyödyntämismahdollisuuksia arkipäivässä taas tutkivat MIDEn projekteista mm. UI-ART ja OtaSizzle. UI-ART –projektin vetäjä Samuel Kaski esittelikin jo protyyppiä, jonka avulla ihminen saa lisätietoa siitä kontekstista, missä liikkuu, esimerkiksi ympäröivistä ihmisistä. OtaSizzle-hanke vuorostaan lanseerasi juuri ensimmäisen sovelluksensa, ja avasi kaikki Aalto-yliopiston opiskelijoita sekä henkilökuntaa varten uuden yhteisömediaportaalin. Muita tutkimusalueita, joihin MIDEn projektit ovat keskittyneet ovat mm. työkoneiden hybridisointi (Hyblab), rakenteiden kunnonvalvonta (ISMO), polttokennojen kehittäminen matkapuhelimiin ja muihin kannettaviin laitteisiin (IPPES) sekä puun prosessoinnin kehittämishanke (E-Wood).

Tutkimustyö jatkuu kaikissa MIDEn projekteissa kuten tähänkin saakka, menestyksekkäästi ja luoden uusia avauksia usealla energiaan ja digitalisaatioon liittyvillä alueilla.